Stadhuis huren kan natuurlijk ook

Uit het NHD, van verslaggever Jaap Stiemer.

Veel vragen bij politiek over 150.000 euro voor onderzoek huisvesting

Moet de gemeente per se eigenaar zijn van het stadhuis? En waarom nu al verstrekkende besluiten nemen over de huisvesting van het ’huis van de stad’ als er misschien een gemeente West-Friesland aankomt?
Het waren vragen die gisteravond werden gesteld in de algemene raadscommissie. Die besprak een voorstel van het college om 150.000 euro uit te trekken waarmee een onderzoek gehouden kan worden naar hoe het stadhuis er in de toekomst moet uitzien. Moet het huidige stadhuis aan de Nieuwe Steen aangepakt worden zodat het aan de eisen van deze tijd voldoet? Of is het efficiënter om een nieuw stadhuis neer te zetten?

Binnen politiek Hoorn bleken zowel vragen te leven over de opzet van het onderzoek zelf als over de mogelijkheden die hiermee worden verkend. Robert Vinkenborg van HOP vond het volkomen onduidelijk wat voor opdracht het onderzoeksbureau nou precies meekrijgt. Ook wordt er volgens hem gestuurd naar een bepaalde uitkomst, door bijvoorbeeld te stellen dat het huidige stadhuis slecht bereikbaar is. ,,Wij zijn hier nu toch? Hoezo slecht bereikbaar? Dit is wensdenken en geen neutrale opdracht.’’

Eigenaar

Linda Krijnzen-Koekkoek (CDA) vroeg zich af waarom huisvesting in een al bestaand gebouw geen optie is. Nancy Evers (Hoorns Belang) kwam met de vraag of de gemeente sowieso wel eigenaar moet willen zijn van het eigen huis.

,,We kunnen ook opdracht geven om te bouwen en dat dan te huren. Misschien zijn er straks wel minder gemeenten in West-Friesland, we moeten dat nu niet vastleggen in nieuwbouw. Misschien kan er straks samen worden gehuurd met de politie, WerkSaam, de bibliotheek en de Regionale Uitvoeringsdienst.’’

Meerdere fracties lieten al duidelijk merken waarnaar hun voorkeur uitgaat. De Fractie Tonnaer vindt een onderzoek prima, als het maar niet over nieuwbouw gaat. Sociaal Hoorn daarentegen vindt dat de enige bespreekbare optie: naar het stationsgebied met het stadhuis.

Roy Drommel van GroenLinks vond het maar vreemd dat er ineens zo’n haast gemaakt moet worden, onder druk van de duurzaamheidsnormen waaraan kantoorgebouwen in de toekomst moeten voldoen. Wethouder Ben Tap reageerde hierop door te stellen dat het de raad zelf is geweest die heeft vastgesteld dat het stadhuis niet in 2023, maar al in 2020 aan de eisen moet voldoen waardoor energielabel C wordt gehaald. En het Rijk heeft bepaald dat dat in 2030 label A moet zijn.

Zinloos

In de onderzoeksopdracht is ook meegenomen dat aan de bevolking van Hoorn gevraagd gaat worden wat zij zouden willen. René Assendelft van Hoorn Lokaal leek dat zinloos. Wat hem betreft moet eerst duidelijk zijn wat de gevolgen zijn van het aanpakken van het huidige stadhuis versus nieuwbouw. Wanneer dat duidelijk is kan de bevolking worden geraadpleegd.

Wethouder Tap (D66) wilde best meegaan in het verbreden van de opdracht aan het onderzoeksbureau. Om de raad meer invloed te geven op de uitgangspunten van het onderzoek zal er wat Tap betreft ook een bijeenkomst komen van de raad, waar hier op ingegaan kan worden. Maar hij vond ook dat de medewerkers in het stadhuis en de mensen die dit bezoeken hun visie moeten kunnen geven om een goede afweging te kunnen maken.

Op 25 september komt het onderwerp nog in de gemeenteraad. De kans is groot dat er dan opnieuw over gesproken wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *