School koopt deel Hoorns Missiehuis

Uit het NHD, van verslaggever Jaap Stiemer.

De Ida Gerhardt Academie heeft een deel van het Missiehuis op de Blauwe Berg gekocht. Het gaat om het achterste deel van het monument, waar de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs volgend jaar een school voor havo en vwo wil openen.

Wethouder Ben Tap laat dit weten in een brief aan de gemeenteraad. Met de aankoop van een deel van het gebouw voor ruim anderhalf miljoen euro maakt de stichting duidelijk dat de keuze definitief is gevallen op een plek op de Blauwe Berg.

Aanstaande zaterdag houdt bouwonderneming en projectontwikkelaar De Nijs een ’verkoopevenement’ op de Blauwe Berg: de plannen voor de woningen worden gepresenteerd en belangstellenden kunnen zich inschrijven. Er hebben zich al bijna 4000 geïnteresseerden gemeld voor de plannen.

Recent werden nog wijzigingen in de plannen aangebracht. De omvang van de vier bouwblokken achter het Missiehuis blijft gelijk, maar er worden meer woningen in gemaakt. Dat is mogelijk door de woningen wat kleiner uit te voeren. In plaats van de eerder geplande 88 nieuwbouwwoningen en 37 woningen in het Missiehuis, komen er nu 109 nieuwbouw en 25 woningen in het bestaande pand. Per saldo zijn dat negen appartementen meer.

De plannen voor de nieuwbouw zijn al voorgelegd aan de Welstand en Monumentencommissie. Die was positief over de manier waarop het terrein wordt ingericht en ook over het ontwerp van de appartementencomplexen achter het Missiehuis. Het plan voor de Ida Gerhardt Academie is nog niet beoordeeld, omdat daarvoor nog geen concreet plan is ingediend. De stichting heeft een eigen architect in de arm genomen en wil in de zomer van 2019 open gaan in Hoorn.

Tachtig leerlingen

Volgens Erik Terheggen van de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs is de planning krap, maar zou het haalbaar moeten zijn. ,,We beginnen met tachtig leerlingen en hebben niet meteen het hele gedeelte nodig dat we hebben gekocht. We verbouwen in fases. Mochten we het niet halen, dan zoeken we naar een tijdelijke oplossing. We zijn heel blij met deze bijzondere plek.’’

Er is veel belangstelling voor de kleinschalige school, waar maximaal 400 leerlingen les zullen krijgen, aldus Terheggen. De Ida Gerhardt Academie zal in december en januari deelnemen aan de informatiedagen voor het voortgezet onderwijs in Hoorn.

In het voorste deel van het Missiehuis, waar ook de kapel is, komen 25 jongerenwoningen en een horecagelegenheid. Ook dit is nog niet door de welstand beoordeeld. Volgens wethouder Tap moeten de plannen die De Nijs en de school hebben voor het Missiehuis ook nog getoetst worden of ze voldoen aan de eisen die er zijn voor het gebied. Daarbij gaat het onder meer om verkeersafwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *