Plan woontoren Keern van de baan

Uit het NHD, door verslaggever Eric Molenaar.

Eigenaar: Nu eerst kijken wat wel en niet mogelijk is

Pierre Komen ziet waarschijnlijk af van zijn plan om op de locatie van De Egel Banden aan het Keern een gebouw met een woontoren van 24 meter hoog te bouwen. Dat blijkt uit zijn reactie op de kritiek vanuit de politiek en omwonenden. ,,We gaan nu eerst alle zaken op een rijtje zetten, kijken wat wel en niet mogelijk is.’’

In augustus bracht deze krant het nieuws dat de vastgoedondernemer het voormalige garagepand had gekocht en er een woongebouw van zeven lagen wilde laten bouwen, waarbij een derde van de appartementen sociale huurwoningen zouden worden. Hij zei dat hij na overleg met omwonenden de hoogte van de woontoren al had teruggebracht van 35 naar 24 meter. Dat lijkt hem redelijk, omdat het Kopgebouw tegenover De Egel Banden 26 meter hoog is.

Vier Hoornse gemeenteraadsfracties reageerden met bezorgde vragen aan het college van B en W. De gemeenteraad heeft in 2015, in het bestemmingsplan Van Aalstweggebied, unaniem laten vastleggen dat de nokhoogte van de locatie Egel Banden niet hoger mag worden dan acht meter. Die beperking is in het plan opgenomen naar aanleiding van bezwaren van buurtbewoners en omdat het Keern een lint met relatief lage bebouwing is. De fracties vinden het onwenselijk de bouwhoogte opnieuw ter discussie te stellen en willen weten of aan Komen suggesties of toezeggingen zijn gedaan over de mogelijkheid om van het bestemmingsplan af te wijken.

Komen reageerde verbaasd. Stedebouwkundigen zouden hier in twee gesprekken bij de gemeente niet eerder iets over hebben gezegd. Hij vroeg de vier fracties: PvdA, Fractie Tonnaer, D66 en Sociaal Hoorn, alsnog om steun voor ’een mooi gebouw met gevarieerde en ook sociale huurwoningen’.

Omwonenden

De raadsvragen zijn nog niet beantwoord, maar wethouder Ben Tap heeft vorige week in een eerste reactie per mail al wel laten weten dat in gesprekken tussen ambtenaren en de architect van Komen duidelijk is gemeld dat er in dit specifieke geval een maximale bouwhoogte van acht meter is. Alleen de gemeenteraad kan besluiten om hier eventueel weer van af te wijken.

Omwonenden hebben nu aan het college en de raadsleden een brief geschreven waarin ze zich bezorgd tonen. Het Kopgebouw heeft al een paar uur zon in de ochtend weggenomen en een hoog gebouw op de plek van De Egel Banden zou hen nog meer zonuren kosten, omdat het op de zuidkant staat. Ook wijzen ze erop dat Intermaris nieuwe woongebouwen tegenover hen op negen meter hoog en 25 meter afstand heeft geplaatst, terwijl hier oorspronkelijk zestien meter hoog de bedoeling was.

Volgens de omwonenden hebben ze in mei en eind augustus in gesprekken met Pierre Komen direct aangegeven dat er een hoogtebeperking is van acht meter. Hij zou toen hebben gezegd dat gemeente-ambtenaren achter zijn plannen stonden.

In een reactie spreekt Komen van een ’misverstand’. Hij wil in overleg met de gemeente alsnog een plan ontwikkelen voor deze plek. Desnoods ’drie huizen van acht meter hoog’ – ’dan maar geen sociale huurwoningen’ – maar liefst wil hij toch iets hoger. ,,Wat er nu staat is twaalf meter, dus acht meter snap ik al niet. Op de rooilijn van de Provincialeweg staat een gebouwtje van acht meter wel in schril contrast met het buurgebouw van 26 meter.’’

Updated: 18 september 2018 — 08:04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *