Risdam-Zuid

De naam Risdam stamt af van de naam Rijsdam, een historische waterloop langs het Keern. Ook het noordelijke deel van het Keern zelf werd vroeger Rijsdam genoemd. De naam Keern is ontleend aan de vlucht van de Kennemers, die na een aanval op de stad (die partij gekozen had voor Filips van Bourgondië) tot Wognum achtervolgd werden. Een ander historische element in de wijk wordt gevormd door de Medemblikkertrekvaart, die dwars door de wijk loopt.

Dit gebied, waar ooit koeien graasden en fruitbomen groeiden, is opgedeeld in drie wijken: Risdam-Zuid, Risdam-Noord en de Nieuwe Steen. In deze wijken wonen nu totaal zo’n 20.000 mensen. De bebouwing is afwisselend en voornamelijk laag. Er is volop speelruimte voor kinderen. Het hart van het gebied is “De Huesmolen”, een groot wijk- en winkelcentrum met bibliotheek, sportzaal en elke woensdag markt. Wijkactiviteiten vinden ook plaats in buurtcentrum “De Cogge” in Risdam-Noord en het Wijkcentrum “De Huesmolen” in Risdam-Zuid. In de wijk Nieuwe Steen bevinden zich woningen, kantoren, het stadhuis, het politiebureau en locaties voor voortgezet onderwijs. Tevens is in Risdam-Noord sporthal “De Opgang” te vinden.

In de Risdam ligt een park, de Risdammerhout en het winkelcentrum De Huesmolen. Aan de zuidkant van de wijk ligt op de plaats van het oude bedrijventerrein Van Aalstweg Hof van Hoorn, voorheen Run Shopping Centre. Aan de rand van de wijk wordt het sport- en recreatiepark de Blauwe Berg uitgebreid met een hotel/casino, een bioscoop en mogelijk een dancing/discotheek.

In 1971 werd in Risdam-Zuid begonnen met de bouw van huizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *