Nieuwe Steen

De wijk Nieuwe Steen is de kleinste nieuwbouwwijk in het geografische centrum van de gemeente Hoorn en gebouwd in de jaren tachtig. De Naam Nieuwe Steen is een afgeleide van de Roode Steen. In vroegere tijden speelde het besturen van de stad Hoorn zich af rondom het plein van de binnenstad: Roode Steen geheten.

Toen het gemeentebestuur in de jaren zeventig verhuisde naar de huidige locatie leek het een goede gedachte om iets van de oude luister door te laten klinken in de naam van het nieuw bestuurlijk centrum. De naam is bedacht door de toenmalige wethouder Jan Fit.

De planning van de nieuwbouwwijk De Nieuwe Steen maakte deel uit van het structuurplan Groot Hoorn 1976. Dit hield in dat groeikern Hoorn een goed bereikbare locatie nodig had om ruimte te kunnen bieden aan scholen, overheidsgebouwen, kantoren en wonen.

Dwars door de Nieuwe Steen loopt het spoorlijntje van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. De rails snijden het gebied doormidden in een westelijke en een oostelijke helft. Het westelijke deel bestaat uit een tweetal sportaccomodaties en een bedrijven- en kantorencomplex, enkele met een daaraan verbonden woonfunctie. Hier is ook het Gemeentehuis en het politiebureau gevestigd. Het Oostelijk deel bestaat uit woningen, een tweetal scholengemeenschappen voor voortgezet-/hogeronderwijs, een dansschool/partycentrum en enige bedrijfigheid.

Dit gebied ligt als het ware ingeklemd tussen het spoorlijntje en de Blokmergouw, Oostergouw en de Provinciale weg. Dit zij gebiedsontsluitingswegen en verwerken dus een groot verkeersaanbod.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *