Bewonersvraag over groenbeleid Hoorn via Facebook

Onderstaande bericht kwam via Facebook bij ons binnen. Bewoner René Huijboom maakt zich zorgen over het groenbeleid in onze wijk.
Wat is dat toch met gemeenten en hun drang om altijd maar groen te willen omhakken.
Eind januari was het weer raak in Risdam-Zuid aan de Schepenen en Schout.
Al het struikgewas is tot de grond toe gelijk gemaakt. Inclusief de beeldbepalende struiken van wel 15 jaar oud.
Cotoneaster met z’n mooie takken en vol met rode bessen, oude Kardinaalmutsen met hun gezellige bloemetjes, grote oude vlinderstruiken.
Al het gemeentegroen is allemaal in twee dagen tijd compleet weggeslagen. Waar je ook loopt en kijkt, alles is weg.
Vogels kunnen nu niet meer schuilen, eten zoeken en nestjes bouwen. Insecten zijn ook de dupe. De bodem heeft geen beschutting meer, dus het dierenleven daar krijgt ook een knauw.

Er ligt geen plan aan ten grondslag, bijvoorbeeld elk jaar een gedeelte doen, zodat driekwart nog in takt blijft en de natuur en het gesnoeide hout zich kan herstellen.

Geen vooraankondiging met een brief in de bus, geen overleg met bewoners. Geen kapvergunning nodig. Die vooraankondigingen voor een kapvergunning leest toch niemand, laat staan dat men die actief ergens moet gaan raadplegen. Informeer je bewoners in de directe omgeving actief.

Prachtige treurwilg Nachtwachter hoek Schout 100 centimeter doorsnee gekandalaberd.
Alle mooie 60 a 70 centimeter doorsnee wilgen aan het wandelpad bij Dorpsweg hoek Torenwachter zijn volledig gekandalaberd.
En als klap op de vuurpijl vandaag geconstateerd alle bomen langs het pad achter de Kaarder 10-18 allemaal omgekapt. Leeftijd waarschijnlijk net zo oud als de huizen aan de Kaarder. Soms 50 a 60 centimeter in doorsnee.

Bewonersoverleg inmiddels gesproken daar was niks bekend maar men vond het ook een enorme blunder van de gemeente.

Gemeente Hoorn ga elk jaar met je bewoners om de tafel zitten en spreek je beheerplannen met hen door. Over groen, over speeltuigen, over schoon, heel en veilig. Houd tenminste eenmaal per jaar een schouw.
Hoe staat het trouwens met de Groenvisie [wethouder] Simon Broersma? Extern bureau heeft er veel tijd en geld in gestoken. Met veel ambitie twee jaar geleden vastgesteld. Er zou meer groen komen, we gaan meer groen met elkaar verbinden.
Vooralsnog moeten bewoners alle zeilen bijzetten om het weinige groen te behouden. Zie bijvoorbeeld ook het vermaledijde plan om het park van Risdam-Noord te offeren voor een IKEC en woningen. Doe dat op de oude hockeyvelden die liggen al braak, geen groenafbraak daar nodig. Risdam – Noord Groen!

Inmiddels BewonersOverleg Risdam-Zuid & Nieuwe Steen telefonisch gesproken en begrepen dat een schouw gepland staat als dat i.v.m. corona weer kan en dat we contact houden hierover. Partij voor de Dieren West-Friesland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *